Har du drømt om å stå på toppen av Kilimanjaro? Ryklame reiste i januar til Tanzania med reisebyrået IWANNAGO for å dokumentere deres gruppetur til Kilimanjaro.
Kilimanjaro er det høyeste frittstående fjellet i verden, men ifølge reiseleder for turen og afrikaspesialist David Lilleheim i IWANNAGO er Kilimanjaro relativt enkelt å bestige sammenlignet med andre fjell. Han har sendt godt over 1.300 nordmenn til toppen av Tanzania i løpet av sine nesten 15 år som turoperatør. «Man trenger ikke å være profesjonell klatrer for å nå toppen av fjellet.» Men han legger til: «Når det er sagt så skal man være i god form og kunne gå lange distanser og i ulendt terreng over flere dager.»
Se filmen som Ryklame laget fra turen her:
David vokste opp og tilbrakte 12 år av barndommen i Tanzania og Kenya. Han snakker Swahili, og har en enorm kjærlighet for Afrika som kontinent og reisemål for nordmenn. Bakgrunnen hans gjør at han har en unik tilnærming til reisemålene Iwannago formidler i Afrika. Gruppeturen i januar bærer unektelig preg av Davids lokalkunnskap og gode kontakter. Sammen med et eget team av guider, kokker og bærere bestiger de 15 deltakerne fra Norge Kilimanjaro på Machame ruten. «Dette er nok den mest populære ruten blant nordmenn», sier Lilleheim. «Man bor i telt under hele bestigningen, og ruten kan gjennomføres på 7 dager.» Turen til Kilimanjaro er naturskjønn, i variert terreng og gjennom flere naturområder. Turgruppen har på veien mot toppen vært igjennom både regnskog, lyngheier, kaktus- og månelandskap.
David er opptatt av gode arbeidsforhold, rettferdighet, likestilling og lønn for arbeiderne han samarbeider med. På denne turen består støtteapparatet av over 40 lokale arbeidere fra Tanzania. Deres jobb består i å planlegge bestigningen, skaffe bærere, sørge for at helsen til deltakerne blir sjekket hver morgen og kveld, sørge for god stemning og den kjipeste delen; stoppe deltakere som ikke har helse til å fortsette til toppen. Å bestige Kilimanjaro krever god planlegging, godt program og et godt team når du er kommet til Tanzania. Davids lokalkunnskap og gode kontakter med næringen lokalt gjør at turen blir en fantastisk opplevelse.
Selve turen opp og ned tar 7 dager. De tar seg god tid mot toppen, da det må akklimatisering til. Mye av turen består i å gå opp i høyden for så å gå ned til campen og sove. Tom Egill fra Ryklame, som var med på turen for å dokumentere reisen, opplevde en del hodepine og kvalme underveis, men det stoppet ikke motivasjonen for å nå toppen. Det er vanlig at fjellklatrere opplever høydesyke på vei opp mot de høyeste fjellene, luften er tynn og kroppen må venne seg til endringer i lufttrykket. Høydesyke kommer av fallende oksygentrykk og forekommer i høyder over 2-2500 m over havet. Det kan minne om god gammaldags fyllesyke, og det beste middelet er det samme som funker på søndags ettermiddag - hvile? Nei, fortsette å gå.
Etter en lang og hard natt på vei mot Uhuru Peak nådde gruppen drømmen ved soloppgang fredags morgen 27 januar, toppen av Afrika på 5895 m.o.h. Etter et par minutter på toppen satte gruppen kursen tilbake til basecamp og den videre nedstigningen.
Ryklame er altså villige til å gå til toppen av Afrika for kundene sine, og blir gjerne med på ditt neste prosjekt (selv om det ikke trenger å innebære så mange høydemeter)! Turen skapte medieoppslag og mye trafikk for IWANNAGO.